naar de homepage

 

      

Voorstellingen name=
     
 

 

Een voorstelling die nog dagen nawerkt  ****   De Telegraaf

Gaat dat zien! … naar de strot grijpende beelden … kippenvel  *****   Trouw

Een indrukwekkende enscenering … uitstekend gezongen  ****  NRC

Een psychologisch drama met veel lagen  ****   de Volkskrant

 

 

 
 

 

Benjamin Britten

Owen Wingrave

Opera in twee bedrijven reprise

Met Nederlandse boventitels

 

Nieuw Ensemble

Muzikale leiding Ed Spanjaard

Regie Floris Visser

Decor en kostuums Gary McCann

Lichtontwerp Alex Brok

 

 

 

 

Laatste voorstellingen in Nederland

Na twee seizoenen met veel succes door heel Nederland getrokken te hebben valt op 10 oktober definitief het doek voor Owen Wingrave.
‘Een juweel’, ‘uitstekend gezongen’, ‘naar de strot grijpende beelden’, ‘een psychologisch drama met veel lagen’, ‘een voorstelling die nog dagen nawerkt.’ De Nederlandse première van Owen Wingrave kreeg juichende recensies.

 

Ook in het tweede seizoen waren de recensies lovend. De NRC prees de ‘indrukwekkende enscenering’ en ‘Ed Spanjaard, die op intense wijze het Nieuw Ensemble door de partituur leidt.’ Trouw zette vijf sterren boven de recensie en schreef: ‘Gaat dat zien! ... Een parel ... Kippenvel.’ Owen Wingrave kreeg internationaal bekendheid en is vanaf januari 2016 in Duitsland te zien. In de herfst van 2014 is er een laatste kans om de productie nog in Nederland te bewonderen, in de regie van Floris Visser. Hij brak mede dankzij Owen Wingrave internationaal door en is net teruggekeerd uit Moskou, waar hij aan de Bolshoi Opera een triomf vierde met Mozarts Così fan tutte.

 

Grijp nu uw laatste kans om deze voorstelling in Nederland te zien en boek uw kaarten in het theater bij u in de buurt of via onze website.

 

Benjamin Britten schreef Owen Wingrave voor de BBC. Het was zijn eerste en enige opera voor televisie, die later ook in het theater succesvol bleek. Als uitgangspunt koos hij een gothic novel (spookverhaal) van Henry James.

 

Het verhaal speelt rond 1890. Owen Wingrave is een jongen van adel en voorbestemd om het leger in te gaan. Hij wordt pacifist en staakt zijn militaire opleiding. Op het landgoed Paramore krijgt hij hevige weerstand van zijn familie en verloofde. Zelfs de geesten van zijn voorouders lijken zich in het conflict te mengen. Owen Wingrave blijft zijn hart en geweten volgen en legt zich niet neer bij de wensen van zijn omgeving. De gevolgen zijn fataal. De strijd van Owen Wingrave met zijn familie en de setting in het spookachtige landhuis inspireerden Britten tot een kleurrijk gecomponeerd meesterwerk, vol suspense.

 

 

 

Cast

Owen Wingrave Alistair Shelton-Smith

Spencer Coyle Vitali Rozynko

Lechmere Mark Omvlee

Miss Wingrave Francis van Broekhuizen

Mrs. Coyle Bauwien van der Meer

Mrs. Julian Alexandra Schoeny

Kate Julian Anna Traub

General Sir Philip Wingrave Bernard Loonen

The Ghost of Colonel Wingrave Bernard Loonen

The Ghost of Young Wingrave Sven Gee

Nieuw Amsterdams Kinderkoor

 

 

 

Regisseur Floris Visser

 

 

Floris Visser is een van de succesvolste jonge operaregisseurs in Nederland. Hij is onlangs aangesteld als directeur van Opera Trionfo, nadat hij veel indruk had gemaakt met zijn enscenering van Brittens Owen Wingrave. In mei 2014 voerde hij de regie over Mozarts Così fan tutte aan de Bolshoi Opera in Moskou – als eerste Nederlander en jongste regisseur ooit die door het wereldberoemde operahuis is uitgenodigd. Zijn enscenering is door de Russische media unaniem de hemel in geprezen. Onlangs kreeg Floris Visser de Charlotte Köhler Prijs voor Theater uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2012 had hij de eer om te zijn aangesteld als Cultural Professor aan de TU Delft. Daar bracht hij een zeer succesvolle productie van Bizets opera Carmen op de planken, die door pers en publiek is bejubeld. Floris Visser werd als regisseur en acteur opgeleid aan de Toneelacademie Maastricht. Daarna studeerde hij ook nog klassiek zang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

 

 

Dirigent Ed Spanjaard

 

 

Ed Spanjaard is chef-dirigent van het Nieuw Ensemble, een functie die hij tot het einde van het seizoen 2012 ook bekleedde bij het Limburgs Symfonie Orkest. Daarnaast is hij regelmatig gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest, de Nederlandse radio-orkesten en het Nederlands Kamerkoor. Ook in het buitenland is hij zeer actief. Hij dirigeerde de Münchner Philharmoniker en was ook werkzaam bij de Staatskapelle Weimar, het Deens Nationaal Symfonie Orkest, de Opéra van Lyon, Ensemble InterContemporain (Parijs), Ensemble Modern (Frankfurt) en KlangForum Wien. In septemer 2012 voltooide hij met Wagners Götterdämmerung zijn bejubelde Ring-cyclus bij de Nationale Reisopera.

 

 

 

Speellijst

Do 9 januari 2014, 20.00

Nijmegen Stadsschouwburg voorpremière

 

Za 11 januari 2014, 20.30

Amsterdam Stadsschouwburg première

 

Do 23 januari 2014, 20.00

Apeldoorn Theater Orpheus

 

Di 28 januari 2014, 20.15

Zwolle Theater Odeon

 

Di 30 september 2014

Lelystad Theater Agora

 

Do 2 oktober 2014, 20:15

Helmond Theater Speelhuis

 

Zo 5 oktober 2014, 15:00

Wageningen Junushoff

 

Wo 8 oktober 2014, 20:00

Hengelo Rabotheater

 

Do 9 oktober 2014, 20:15

Delft Theater de Veste

 

Vr 10 oktober 2014, 20:15

Leidse Schouwburg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De recensies

“Gaat dat zien! … Een parel in Brittens oeuvre. Een parel is ook de productie van Opera Trionfo … Het Nieuw Ensemble verdedigde de partituur onder leiding van Ed Spanjaard met vuur en zwaard … Naar de strot grijpende beelden … De bewegings- en personenregie is zo goed doordacht, dat je er bij tijd en wijlen kippenvel van krijgt … alle acht zangers zijn hier helemaal op hun plek … geweldige nieuwkomer: Alistair Shelton-Smith.”

Peter van der Lint Trouw *****

 

“Een indrukwekkende enscenering van regisseur Floris Visser … uiterst geconcentreerde stijl …uitstekend gezongen … Ed Spanjaard leidt het Nieuw Ensemble op intense wijze door de partituur van Britten.”

Kasper Jansen NRC ****

 

“Een juweel … Regisseur Floris Visser maakt er een op en top victoriaans drama van, perfect gesneden, met psychologische diepgang en spannend tot de laatste minuut … Ed Spanjaard leidde met gezag de Nederlandse première … De zangers verstaan hun vak en leveren prachtig teamwerk … De voorstelling werkt nog dagen na.”

Thiemo Wind De Telegraaf ****

 

“Een psychologisch drama met veel lagen … De regisseur Floris Visser suggereert en vult niet veel in. Dat werkt indrukwekkend goed … Een opera die lang verborgen is gebleven maar zich kan meten met de beste werken die Benjamin Britten heeft geschreven … Meesterlijke vondst.”

Biëlla Luttmer De Volkskrant ****

 

“Een indrukwekkende productie.”

Mischa Spel NRC

 

“Onder de bezielende leiding van Ed Spanjaard geven de leden van het Nieuw Ensemble Brittens muziek warmte en kleur.”

Winand van der Kamp Haarlems Dagblad

 

 

 

 

 
 

 
 
 
 

^ boven