Benjamin Britten
Owen Wingrave
Opera in twee bedrijven reprise
Met Nederlandse boventitels
Nieuw Ensemble
Muzikale leiding Ed Spanjaard
Regie Floris Visser
Decor en kostuums Gary McCann
Lichtontwerp Alex Brok
Laatste voorstellingen in Nederland
Na twee seizoenen met veel succes door heel Nederland getrokken te hebben valt op 10 oktober definitief het doek voor Owen Wingrave.
‘Een juweel’, ‘uitstekend gezongen’, ‘naar de strot grijpende beelden’, ‘een psychologisch drama met veel lagen’, ‘een voorstelling die nog dagen nawerkt.’ De Nederlandse première van Owen Wingrave kreeg juichende recensies.
Ook in het tweede seizoen waren de recensies lovend. De NRC prees de ‘indrukwekkende enscenering’ en ‘Ed Spanjaard, die op intense wijze het Nieuw Ensemble door de partituur leidt.’ Trouw zette vijf sterren boven de recensie en schreef: ‘Gaat dat zien! ... Een parel ... Kippenvel.’ Owen Wingrave kreeg internationaal bekendheid en is vanaf januari 2016 in Duitsland te zien. In de herfst van 2014 is er een laatste kans om de productie nog in Nederland te bewonderen, in de regie van Floris Visser. Hij brak mede dankzij Owen Wingrave internationaal door en is net teruggekeerd uit Moskou, waar hij aan de Bolshoi Opera een triomf vierde met Mozarts Così fan tutte.
Grijp nu uw laatste kans om deze voorstelling in Nederland te zien en boek uw kaarten in het theater bij u in de buurt of via onze website.
Benjamin Britten schreef Owen Wingrave voor de BBC. Het was zijn eerste en enige opera voor televisie, die later ook in het theater succesvol bleek. Als uitgangspunt koos hij een gothic novel (spookverhaal) van Henry James.
Het verhaal speelt rond 1890. Owen Wingrave is een jongen van adel en voorbestemd om het leger in te gaan. Hij wordt pacifist en staakt zijn militaire opleiding. Op het landgoed Paramore krijgt hij hevige weerstand van zijn familie en verloofde. Zelfs de geesten van zijn voorouders lijken zich in het conflict te mengen. Owen Wingrave blijft zijn hart en geweten volgen en legt zich niet neer bij de wensen van zijn omgeving. De gevolgen zijn fataal. De strijd van Owen Wingrave met zijn familie en de setting in het spookachtige landhuis inspireerden Britten tot een kleurrijk gecomponeerd meesterwerk, vol suspense.
Cast
Owen Wingrave Alistair Shelton-Smith
Spencer Coyle Vitali Rozynko
Lechmere Mark Omvlee
Miss Wingrave Francis van Broekhuizen
Mrs. Coyle Bauwien van der Meer
Mrs. Julian Alexandra Schoeny
Kate Julian Anna Traub
General Sir Philip Wingrave Bernard Loonen
The Ghost of Colonel Wingrave Bernard Loonen
The Ghost of Young Wingrave Sven Gee
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Regisseur Floris Visser
Floris Visser is een van de succesvolste jonge operaregisseurs in Nederland. Hij is onlangs aangesteld als directeur van Opera Trionfo, nadat hij veel indruk had gemaakt met zijn enscenering van Brittens Owen Wingrave. In mei 2014 voerde hij de regie over Mozarts Così fan tutte aan de Bolshoi Opera in Moskou – als eerste Nederlander en jongste regisseur ooit die door het wereldberoemde operahuis is uitgenodigd. Zijn enscenering is door de Russische media unaniem de hemel in geprezen. Onlangs kreeg Floris Visser de Charlotte Köhler Prijs voor Theater uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2012 had hij de eer om te zijn aangesteld als Cultural Professor aan de TU Delft. Daar bracht hij een zeer succesvolle productie van Bizets opera Carmen op de planken, die door pers en publiek is bejubeld. Floris Visser werd als regisseur en acteur opgeleid aan de Toneelacademie Maastricht. Daarna studeerde hij ook nog klassiek zang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.
Dirigent Ed Spanjaard
Ed Spanjaard is chef-dirigent van het Nieuw Ensemble, een functie die hij tot het einde van het seizoen 2012 ook bekleedde bij het Limburgs Symfonie Orkest. Daarnaast is hij regelmatig gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest, de Nederlandse radio-orkesten en het Nederlands Kamerkoor. Ook in het buitenland is hij zeer actief. Hij dirigeerde de Münchner Philharmoniker en was ook werkzaam bij de Staatskapelle Weimar, het Deens Nationaal Symfonie Orkest, de Opéra van Lyon, Ensemble InterContemporain (Parijs), Ensemble Modern (Frankfurt) en KlangForum Wien. In septemer 2012 voltooide hij met Wagners Götterdämmerung zijn bejubelde Ring-cyclus bij de Nationale Reisopera.
|