Nieuws

Floris Visser neemt afscheid als artistiek directeur van Opera Trionfo

Floris Visser neemt eind 2018 afscheid als artistiek directeur van Opera Trionfo. De Nederlandse regisseur heeft aangegeven dat deze functie niet langer is te combineren met zijn snel ontwikkelende internationale carrière als operaregisseur. Ook zakelijk directeur Bubo Damen verlaat eind 2018 het gezelschap. Hij wil zijn aandacht richten op het ontwikkelen van nieuwe muziektheaterproducties en festivals.

 

Photo: Allard Willemse

 

Anneke Leeuwe, voorzitter van de Raad van Toezicht van Opera Trionfo: “Onder de artistieke leiding van Floris Visser en de zakelijke leiding van Bubo Damen heeft Opera Trionfo een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Onze voorstellingen toeren door het hele land en worden lovend ontvangen. De media-aandacht is fors gestegen. Internationaal zijn er belangrijke samenwerkingen aangegaan. Er zijn niet alleen coproducties tot stand gekomen met de Nationale Opera & Ballet, het Opera Forward Festival en ASKO|Schönberg, maar ook met het Theater Osnabrück. Die samenwerkingen stelden Opera Trionfo in staat in grotere theaters te spelen en kwalitatief hoogwaardige voorstellingen te maken.”

Floris Visser, scheidend artistiek directeur van Opera Trionfo: “Ik heb de afgelopen vijf jaar met groot plezier gewerkt voor Opera Trionfo. Mede dankzij Opera Trionfo heb ik me kunnen ontwikkelen als directeur én regisseur. Het artistiek leiderschap van een kleiner gezelschap vraagt veel tijd en aandacht. Deze twee activiteiten blijken tot mijn verdriet niet langer te verenigen. Tegelijkertijd ben ik ongelooflijk trots op wat we hebben bereikt.”

Bubo Damen, scheidend zakelijk directeur van Opera Trionfo: “Ik ben samen met Floris dit avontuur vijf jaar geleden begonnen en wil het ook samen met hem eindigen. We hebben prachtige producties op de planken gebracht. Ik zal me nu gaan richten op muziektheaterproducties in binnen- en buitenland, onder andere met het Bartók Plus Festival in Miskolc, Hongarije.”

Al 18 jaar is Opera Trionfo een springplank voor jonge zangers, regisseurs en dirigenten. Mede dankzij Opera Trionfo is Floris Visser opgevallen als spraakmakende jonge operaregisseur, in binnen- en buitenland. Zijn succesvoorstelling Owen Wingrave bracht hem naar de Bolshoi Opera, waar hij Così fan tutte regisseerde. Sindsdien raakte zijn carrière in een stroomversnelling. Begin 2019 maakt hij zijn debuut in de grote zaal bij De Nationale Opera met Vivaldi’s Juditha Triumphans. In hetzelfde seizoen regisseert hij nieuwe producties van Manon (Massenet) voor Opernhaus Zürich en Les contes d’Hoffmann (Offenbach) voor het Badisches Staatstheater Karlsruhe. Visser neemt afscheid van Opera Trionfo met een nieuwe productie van Antigona van Tommaso Traetta, waarmee het gezelschap groots uitpakt, met niet minder dan 80 solisten, koor- en orkestleden. Het is de meest omvangrijke voorstelling van Opera Trionfo tot nu toe.