HOME pagina
Voorstellingen name=
 
  'La Colombe' (2007-2008) © Esther Soesman  
 

 
 
nieuws

 

 

Owen Wingrave in Osnabrück
Opera Trionfo's succesproductie Owen Wingrave gaat op 16 januari 2016 in première in Theater Osnabrück. De voorstelling is daar in de eerste helft van het jaar achttien keer te zien. Het is een coproductie van Opera Trionfo met dit gerenommeerde Duitse operahuis. Hetzelfde team dat de voorstellingen in Nederland maakte, reist af naar Osnabrück: regisseur Floris Visser, decor- en kostuumontwerper Gary McCann en lichtontwerper Alex Brok. De Nederlandse sopraan Franics van Broekhuizen, die veelvuldig geprezen werd vanwege haar vertolking van Miss Wingrave maakt met deze rol haar operadebuut in Duitsland.
Floris Visser is een graag geziene gast in Theater Osnabück, waar hij al eerder met veel succes Puccini's La Bohème ensceneerde.

De productie van Benjamin Brittens Owen Wingrave ging op 11 januari 2013 in de Haarlemse Stadsschouwburg in première en was daarna in 20 theaters door heel Nederland te zien. In de pers kreeg Owen Wingrave uitbundige lof met vier- en vijf-sterren-recensies.Lees meer.

 

 

 

Elise Wessels wint Angel Award
Opera Trionfo feliciteert Elise Wessels, lid van de Raad van Toezicht. Op 14 januari kreeg zij in New York de Angel Award uitgereikt door de International Society for the Performing Arts. Zij kreeg deze onderscheiding voor de bevlogen manier waarop zij als privépersoon de podiumkunsten ondersteunt. Elise Wessels ontplooit vele activteiten. Zij is de eigenaar van Nihon-no-Hanga, een privaat en publiek toegankelijk museum voor Japanse prenten in Amsterdam. Met haar Für Elise Foundation ondersteunt zij Japanse musici in het Koninklijk Concertgebouworkest om betere instrumenten te kunnen verwerven. Ook vele andere cultuurinstellingen ondersteunt zij als patron of the arts.

 

 

Orphée et Eurydice opera van het jaar 2015
Orphée et Eurydice, een door Floris Visser geregisseerde productie van de Nederlandse Reisopera, is door de lezers van Place de l’Opera uitgeroepen tot Opera van het Jaar 2015. De productie kreeg meer dan de helft van de honderden stemmen.

 

 

Floris Visser twee keer genomineerd voor het Gouden Masker, de belangrijkste theaterprijs in Rusland

De regisseur Floris Visser, artistiek directeur van Opera Trionfo, is twee keer genomineerd voor het Gouden Masker, de belangrijkste theaterprijs in Rusland, zowel voor de categorie beste regisseur als beste productie. Hij is kanshebber geworden door het succes van Mozarts Così fan tutte. Zijn enscenering van die opera ging afgelopen mei in première aan de Bolshoi Opera in Moskou. Ook drie andere medewerkers aan deze productie kregen een nominatie: de Nederlandse kostuumontwerper Dieuweke van Reij, dirigent Stefano Montanari en decorontwerper Gideon Davey. Het komt vrijwel nooit voor dat één theatervoorstelling vijf nominaties in de wacht sleept. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 april 2015.


Het Gouden Masker is in Rusland een zeer prestigieuze onderscheiding. Het gala waarbij de prijswinnaars bekend worden gemaakt, is te vergelijken met de uitreiking van de Oscars. Een eerdere prijswinnaar is bijvoorbeeld de operaregisseur Dimitri Tcherniakov, die bij de Nationale Opera indruk maakte met Rimski-Korsakovs Legende van de onzichtbare stad Kitezh.

 

Floris Visser is de eerste Nederlander en jongste regisseur ooit die de supervisie kreeg over een productie van de Bolshoi Opera. Het wereldberoemde operahuis brengt Mozarts Così fan tutte voor het eerst sinds dertig jaar weer op de planken; in Rusland worden opera’s van Mozart zelden uitgevoerd.

 

Documentaire over Così fan tutte aan de Bolshoi Opera

In zijn enscenering situeert Floris Visser de opera in een theater uit Mozarts tijd, compleet met ouderwetse theatermachinerie en magisch realisme. Een sneeuwstorm, een woeste zee en een barokke tuin komen tevoorschijn. Dit alles vormt het decor voor de ogenschijnlijk kluchtige komedie. Twee jonge mannen worden aangespoord door een intrigant om in vermomming de trouw van hun geliefden op de proef te stellen. Floris Visser ziet in het verhaal een wrang menselijk drama, dat hij toont zonder opsmuk; het decor, de uiterlijke façade, verdwijnt herhaaldelijk van het toneel. 

 

Floris Visser triomfeert in Bolshoi Opera te Moskou – 28 mei 2014

Floris Visser, artistiek directeur van Opera Trionfo, heeft aan de Bolshoi Opera in Moskou een triomf behaald als regisseur van Mozarts opera Così fan tutte. Zijn nieuwe enscenering, die op 24 mei in première ging, is door pers en publiek bejubeld. Hij mag zich de eerste Nederlander noemen die door het beroemde operahuis als regisseur is aangetrokken.

 

De recensies zijn zonder uitzondering lovend. ‘De held van deze productie is de dertig jaar oude regisseur Floris Visser. Het is duidelijk dat onze theaters hem na dit succes aan de Bolshoi Opera moeten proberen te strikken.’ ‘Er is alle reden om er van uit te gaan dat deze voorstelling zal worden gezien als een van de belangrijkste producties van dit seizoen.’

 

 


‘De regisseur situeert Così fan tutte in een theater uit Mozarts tijd. We zien de façade van de zaal met kroonluchter, zaalwachters in livrei, zoete engeltjes, touwen en gewichten, geweldige machines die de golvende zee simuleren. Dit alles zonder ironie, maar met een grote liefde voor de magie van het theater.’ ‘De opera is in de regie van Floris Visser niet alleen een komedie, maar ook een drama met gebroken harten en een bittere nasmaak.’

 

 

Veel lof voor reprise Owen Wingrave – 13 januari 2014

De reprise van Owen Wingrave is zeer goed ontvangen. De première van de nieuwe reeks voorstellingen vond plaats in een uitverkochte Stadsschouwburg Amsterdam.

 

Kasper Jansen schreef in de NRC: ‘‘Een indrukwekkende, beklemmende enscenering van regisseur Floris Visser … uiterst geconcentreerde stijl …uitstekend gezongen … Ed Spanjaard leidt het Nieuw Ensemble op intense wijze door de partituur van Britten.’

Peter van de Lint noteerde in zijn vijfsterrenrecensie voor Trouw: ‘Gaat dat zien! … Een parel in Brittens oeuvre. Een parel is ook de productie van Opera Trionfo … Het Nieuw Ensemble verdedigde de partituur onder leiding van Ed Spanjaard met vuur en zwaard … Regisseur Floris Visser en decorontwerper Gary McCann pareerden die strenge weldaad uit de bak met onontkoombare en naar de strot grijpende beelden … De bewegings- en personenregie is zo goed doordacht, dat je er bij tijd en wijlen kippenvel van krijgt … alle acht zangers zijn hier helemaal op hun plek … geweldige nieuwkomer: Alistair Shelton-Smith.’

 

 

Charlotte Köhler Prijs 2013 uitgereikt aan Floris Visser – 29 mei 2013

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijs 2013 Theater toegekend aan Floris Visser, operaregisseur en algemeen directeur van Opera Trionfo. De prijs wordt donderdag 4 juli uitgereikt in het DeLaMar Theater te Amsterdam. De jury ziet in Floris Visser ‘een gedreven operaregisseur, die opvalt vanwege zijn non-conformistische stijl. Het is voor jonge operamakers moeilijk zich binnen het muziektheaterveld professioneel te ontwikkelen. De doorstroommogelijkheden zijn beperkt. Hij beschikt over groot talent waarmee zijn doorbraak gegarandeerd lijkt.' Lees meer http://bit.ly/ZdZor2

 

Filmportret van Floris Visser naar aanleiding van de prijsuitreiking

 

 

Floris Visser benoemd tot algemeen directeur Opera Trionfo – 23 april 2013

Het bestuur van Opera Trionfo heeft Floris Visser benoemd tot algemeen directeur, verantwoordelijk voor de artistieke en zakelijke koers van Opera Trionfo. Hij volg Jeanne Companjen op die het operagezelschap in 1998 heeft opgericht.

Opera Trionfo onderscheidt zich door verrassend repertoire en veelal Nederlandse premières. Het reizende gezelschap bespeelt al vijftien jaar zalen in het hele land en heeft het de ontwikkeling van jong talent hoog in het vaandel staan.

 

 


 

Jeanne Companjen: ‘Ik ben met Opera Trionfo begonnen om kansen te creëren voor jonge zangers en regisseurs. In dat licht heb ik Floris Visser aangetrokken als regisseur voor de opera Owen Wingrave. Het bleek een schot in de roos. Dat ik het gezelschap nu kan overdragen aan dit grote en jonge talent, geheel in de geest van de organisatie, zie ik als een mooie bekroning van mijn directeurschap.’ Jeanne Companjen zal bij de organisatie betrokken blijven als artistiek adviseur.

 

Voorzitter van het bestuur, Bubo Damen: ‘Wij zijn Jeanne Companjen zeer erkentelijk voor de grote gedrevenheid waarmee zij van Opera Trionfo een toonaangevend operagezelschap heeft gemaakt. Voor haar visie en niet-aflatende energie om vijftien jaar lang die visie om te zetten in klinkende resultaten, danken wij haar oprecht.
Met Floris Visser heeft Opera Trionfo een waardig opvolger en wij zijn dan ook buitengewoon verheugd dat hij de toekomst van onze organisatie gaat vormgeven.’


De 30-jarige Floris Visser heeft snel naam gemaakt als operaregisseur. Zijn enscenering voor Opera Trionfo van Benjamin Brittens Owen Wingrave is unaniem door de pers geprezen. Als eerste Nederlander is hij onlangs uitgenodigd om bij de wereldberoemde Bolshoi Opera in Moskou te komen regisseren.
‘Ik verheug me om leiding te mogen geven aan Opera Trionfo en de unieke signatuur van dit gezelschap te continueren en verder te ontwikkelen. De samenwerking met dirigent Ed Spanjaard en het Nieuw Ensemble zal blijven bestaan voor het moderne repertoire, maar ik ben er ook van overtuigd dat in de schatkamers van de Klassieke periode en de Barok nog veel onbekende juwelen te vinden zijn. Natuurlijk staat de kwaliteit van onze producties voorop, die zullen we behouden en uitbouwen. Daarnaast wil ik een cultureel ondernemer zijn, het is niet meer vanzelfsprekend dat alleen overheid en fondsen ondersteuning bieden. Ik zie het als onze opdracht bedrijfsleven, private partijen en nieuwe generaties blijvend te betrekken bij de opera.’

 

 

Bolshoi Opera vraagt Floris Visser voor Mozarts Così fan tutte – 16 april 2013

De Bolshoi Opera in Moskou heeft Floris Visser gevraagd om Mozarts Così fan tutte te ensceneren. Hij is de eerste Nederlander die als regisseur voor het wereldberoemde operahuis aan de slag gaat. De première is op 29 mei 2014.

 

 

Première Owen Wingrave en debuut Floris Visser doorslaand succes – 21 maart 2013

Het was een doorslaand succes. De Nederlandse première van Owen Wingrave en het debuut van de jonge regisseur Floris Visser. De kranten schreven lovende recensies. Brittens opera werd ‘een juweel ’ genoemd.  De NCR prees de ‘indrukwekkende productie’ om ‘de psychologische diepgang’ en het ‘prachtige teamwerk.’ Meerdere voorstellingen waren tot de laatste stoel uitverkocht. Begin 2014 gaat Owen Wingrave in reprise.

 

 

Een greep uit de recensies van Owen Wingrave

“Een juweel … Regisseur Floris Visser maakt er een op en top victoriaans drama van, perfect gesneden, met psychologische diepgang en spannend tot de laatste minuut … Ed Spanjaard leidde met gezag de Nederlandse première … De zangers verstaan hun vak en leveren prachtig teamwerk … In de pacifistische context is het woord misschien niet gelukkig gekozen, maar we zouden deze productie graag een voltreffer noemen. En anders houden we het op ontwapenend, letterlijk en figuurlijk. De voorstelling werkt nog dagen na.”

Thiemo Wind De Telegraaf ****

 

“Een psychologisch drama met veel lagen … De regisseur Floris Visser suggereert en vult niet veel in. Dat werkt indrukwekkend goed … Een opera die lang verborgen is gebleven maar zich kan meten met de beste werken die Benjamin Britten heeft geschreven … Meesterlijke vondst.”

Biëlla Luttmer De Volkskrant ****

 

“Een indrukwekkende productie.”

Mischa Spel NRC

 

“Onder de bezielende leiding van Ed Spanjaard geven de leden van het Nieuw Ensemble Brittens muziek warmte en kleur.”

Winand van der Kamp Haarlems Dagblad

 

 
  ^ boven