HOME pagina
Voorstellingen name=
achtergrond | De Gelaarsde Kat
verhaal | De Gelaarsde Kat
team/cast | De Gelaarsde Kat
speellijst | De Gelaarsde Kat
pers | De Gelaarsde Kat
multimedia | De Gelaarsde Kat
fondsen
 


 
 
verhaal

Een molenaar laat in zijn testament aan de jongste van zijn drie zonen het minst waardevolle na: namelijk een magere kater!
De molenaarszoon is wanhopig en verzucht dat hij het beest maar zal braden en opeten en van de vacht een muts maken zodat hij tenminste nog iets heeft aan zijn legaat!
Totdat de kat op kalme en vriendelijke toon tegen hem begint te praten:"Wees maar niet bedroefd meester, wanneer u mij laat leven, dan kan ik u van dienst zijn. U hoeft mij alleen maar een zak te geven en een paar laarzen voor me te laten maken en u zult zien, dat u er niet zo bekaaid afkomt als u denkt".

Zodra de kat onder veel gemopper van de arme molenaar krijgt waar hij om vraagt, trekt hij parmantig de laarzen aan, vangt een konijn stopt die in zijn zak en gaat op weg naar het paleis van de koning, die hij namens zijn meester -De Markies van Carabas- het konijn als geschenk aanbiedt.

Vervolgens zorgt hij ervoor door allerlei listige streken, slimmigheden en spannende avonturen, dat de 'Markies van Carabas', -die inmiddels verliefd is geworden op de prinses- zijn opwachting bij de koning en zijn merkwaardige hofhouding kan maken. En natuurlijk de prinses tot bruid krijgt.
Maar voor het zover is moet onze gelaarsde held ook nog een afschrikwekkend monster verslaan, wiens kasteel hij als een geschikte behuizing eigenlijk voor zich zelf in petto heeft!
Maar daarna leefde iedereen nog heel lang en gelukkig.
En de kat wordt een gerespecteerd lid van de hofhouding en mag de rest van zijn leven muizen vangen voor zijn plezier.
 
 
 
 
     
 
team  Dirigent Robbert van Steijn
Regisseur Susanne Knapp
Decor en kostuums Martina Fehmer
Illustraties en comics Jacob Knapp
 
cast de kat Laila Sbaiti, sopraan
de molenaar Eric Slik, tenor
de prinses Sonja Volten, sopraan
de koning Wiebe-Pier Cnossen, bariton
het monster Niklaus Kost, bariton
vier mimespelers
m.m.v. Mondriaan Kwartet en een blazersensemble
  
 
     
  ^ boven



 
     
  speellijst   
     
 
Oktober 2009  
   
woensdag 14 oktober Montage Schouwburg Ogterop Meppel
donderdag 15 oktober, 19:30 uur Schouwburg Ogterop Meppel (try out)
zondag 18 oktober, 15 uur Chassé Theater Breda (try out)
dinsdag 20 oktober, 20:15 uur Koninklijke Schouwburg Den Haag (première)
vrijdag 30 oktober, 20:15 uur Schouwburg Haarlem
zaterdag 31 zaterdag, 19:30 uur Schouwburg Amstelveen
   
November 2009  
   
zondag 15 november, 14:30 uur Stadsschouwburg Groningen
vrijdag 20 november, 19:30 uur Leidse Schouwburg
zondag 29 november, 16:30 uur Rotterdamse Schouwburg
   
December 2009  
   
dinsdag 1 december, 19:30 uur Schouwburg Odeon Zwolle
dinsdag 8 december, 20:00 uur Theater Orpheus Apeldoorn
vrijdag 18 december, 19:30 uur Parktheater Hoorn
dinsdag 29 december, 19:15 uur Posthuis Theater Heerenveen
woensdag 30 december, 16:00 uur Schouwburg Almere
   
   
N.B. Wijzigingen voorbehouden!
 
     
  ^ boven  
     
 


 
  foto's
© Jurjen Stekelenburg

 
  click to enlarge  click to enlarge  click to enlarge  click to enlarge  click to enlarge
  click to enlarge  click to enlarge  click to enlarge  click to enlarge  
     
  ^ boven   
     
   
     
 
pers


Gelaarsde Kat geeft aangename kopjes

"Opera Trionfo...flikt het toch altijd maar weer om producties met een frisse, vlotte en innemende uitstraling op het toneel te zetten."

"De vijf solisten beschikten stuk voor stuk over geweldige acteerkwaliteiten"

"De Duitse (regisseur) liet het bekende sprookje volop sprookje zijn, met bonte kostuums, mooi illustrerende tekeningen op de achtergrond (die de boventiteling vervingen) en veel grappige details en special effects. Haar luchtige, toegankelijke stijl maakte de productie bijzonder kindvriendelijk."

"Met El Gato con Botas heeft Opera Trionfo wat mij betreft wederom bewezen een uniek operagezelschap in Nederland te zijn. Het is simpelweg leuk en aangenaam om een Trionfo-productie bij te wonen. De originaliteit, de jeugdigheid, de frisheid, de energie, de kwaliteit: alles noodzaakt je om met een glimlach de schouwburg uit te lopen."


Place de L’Opera (www.operamagazine.nl) Den Haag 21 oktober 2009



 
  persbericht

folder



^ boven
 
     
 


 
  achtergrond

Xavier Montsalvatge (1912-2002) was een van de sleutelfiguren van de Spaanse muziek in de tweedehelft van de 20e eeuw. Hij doorliep vele stijl perioden en heeft zo’n honderd werken op zijn naam staan. Van grote invloed was b.v. zijn herontdekking van de ooit uit Spanje afkomstige Antilliaanse en West Indische volksmuziek.
Deze simpele melodische stijl door hem opnieuw geintroduceerd in het moederland voegt een nieuw poëtisch lyrisme toe aan de traditionele Spaanse muziek. Wereldberoemd werden zijn “Cinco Canciones Negras”.
Uiteindelijk bleef hij trouw aan zijn oorspronkelijke heldere, klassieke manier van componeren.
Van zijn affiniteit met jeugd getuigen o.a. de Garcia Lorca liedjes voor kinderen en de charmante sprookjes opera 'El Gato con Botas'.
Dit lyrische, muzikaal aantrekkelijke werk met Zarzuela elementen en hier en daar een vleugje Puccini ontstond in 1948. Hij baseerde de eerste van zijn twee opera’s op de meest bekende versie van deze vertelling.
‘El Gato con Botas’ staat regelmatig op het repertoire van de grote internationale operahuizen. Deze zogenaamde familie-opera wordt door Opera Trionfo voor het eerst in Nederland opgevoerd.
En wel in een regie van de veelbelovende jonge Duitse theatermaakster Susanne Knapp. Het werk wordt in het Spaans gezongen.
Er zal geen boventiteling zijn maar de vertelling wordt tijdens de voorstelling in bijpassende tekeningen op de Buehne geprojecteerd; zoals de plaatjes in een sprookjes boek. Een ander bijzonder element in deze productie is de aanwezigheid van vier mimespelers die het gevolg van de koning moeten uitbeelden.

Sopraan Laila Sbaiti, winnares van het 10e Deutekomconcours, zingt de titelrol, Erik Slik, eveneens een finalist van dit concours(derde prijs), vertolkt de rol van de molenaar. De overige rollen worden gezongen door Sonja Volten, Wiebe Pier Cnossen en Niklaus Kost

De Gelaarsde Kat wordt uitgevoerd met orkest, vijf solisten en een verteller. Het sprookje van de slimme kater en de arme molenaarszoon wordt gezongen in de originele taal: het Spaans.
De voorstelling heeft Nederlandse boventiteling en is geprogrammeerd voor middengrote zalen met een orkestbak.
De Gelaarsde Kat ('El Gato con Botas'): een opera voor kleine en grote mensen.

^ boven



 
 


 
  fondsen  
 

'De Gelaarsde Kat' was (mede) mogelijk gemaakt door:
 
 

        

     Stichting SENA   |   Stichting Mundo Crastino Meliori   |  de J.C. Ruigrok Stichting Vrienden van Trionfo      |     Stichting Trionfo Musketiers
 
 

^ boven